Uranüs

Uranüs güneş sistemimizin 7. gezegenidir, Satürn ve Neptün arasındaki yörüngesiyle Güneş’ten 2.816 milyar km uzaktadır. Güneş’e Dünya’dan 20 kat daha uzakta olduğu için Uranüs’ün Güneş etrafında dolaşması 84 yıl sürer. Mavi-yeşil gezegenin bir günü 17 saatten biraz daha fazladır, bir Dünya gününe göre 7 saat daha kısadır. Gezegenin dönüşü biraz olağandışı hatta enteresandır. Bir aks üzerinde yörüngesine göre dik hareket etmektense, Uranüs yan olarak döner ve güney kutbu Güneş’e çevrilidir. Doğudan batıya doğru hareket eder, bu Dünya ve diğer çoğu gezegenin tersi harekettedir.

Güneş sistemimizdeki üçüncü en büyük gezegen olarak Uranüs, Dünya’nın 4 katı kadar büyüklüktedir. Çapı 48.28032 kmdir, Jüpiter’in ise 136.794 kmdir. Tüm gaz gezegenlerinde olduğu gibi, Uranüs’ün etrafında geniş büyüklüklerde kayasal materyalden oluşan belli belirsiz halkalar vardır. Kayalar koyu renkte olduğu için halkalar Dünya’dan iyi görülemez. Uranüs’ün ayrıca 20 ayı (uydusu) vardır. En büyük 5 tanesi William Shakespeare ve Alexander Pope’un oyunlardaki karakterlerin ardından adlandırılmıştır: Miranda, Ariel, Umbriel, Titania ve Oberon.

Uranüs bir astronom tarafından keşfedilen ilk gezegendir. Erken gözlemler yapılmıştır, John Flamsteed ilk defa 1690 kaydedilmiştir, ama bir yıldız olarak kataloga girmiştir. William Herschel 13 Mart 1781’de Uranüs’ü farketmiştir ve zamanın İngiltere Kralı 3. George adına Geourgium Sidus olarak adlandırmıştır. Çoğu kişi keşfeden kişi olarak gezegen Herschel olarak tanımlamıştır. 1800lerin ortalarına doğru Uranüs ismi sıklıkla kullanımı kabul edilmiştir. Bode’un önerisi olarak diğer gezegenlere uyumlu olması için mitolojik bir isim bulunmuştur.

Göklerin Yunan Tanrısı Uranüs Gaia’nın oğlu ve eşi olarak ilk yüce tanrıydı. Tahmin edilemez, yaratıcı ve gaddar Tanrı, gelecekte gücünün ondan zorla almaya çalışmamaları için kendi çocuklarını yerdi.  Olimpos tanrılarının halefi, Kronos’un (Satürn) dahil olduğu Titanların babasıdır. Gaia’nın vasiyetiyle Kronos, Uranüs’ü hadım etmiştir ve tüm çocuklarını karnından serbest bırakması için zorlayarak sonuçta babasının gücünü elinden zorla almıştır.

Satürn’den sonra bilinen ilk gezegen olarak Uranüs’ün keşfedilmesi geleneksel astronomi ve astroloji camiasında kargaşaya yol açmıştır. Ek olarak, Uranüs’ün keşfedilme zamanı Amerika ve Fransa’nın özgürlük devrimleri ile İngiltere’deki endüstriyel devrimle aynı zamana denk gelmiştir.  Entelektüel ve politik camialarda bu bozulmalar astrologları; Uranüs’ün aykırılık, bozulma etkileri, geleneksel kalıplardan veya kurallardan ayrılma gibi etkiler taşıdığına inandırmıştır. Ayrıca insanlık ve kardeşlik, gelişim ve yaratıcılık gibi konularda da etkili olduğunu düşündürmüştür.

Bunun sonucu olarak, Uranüs’ün Kova’nın yöneticisi ya da yardımcı yöneticisi olması önerilmiştir. 20.yüzyıl batı astroloji Kova’nın yöneticiliğini Uranüs’e verdi, geleneksel olarak ise bu rol Satürn’e aitti. Uranüs dışsal bir gezegen olarak sınıflandırıldı (Satürn’ün yörüngesinin dışında), her zodyak burcunda 8 yıl kalır ve bu nedenle jenerasyonel bir etkisi olduğu düşünülür. Bu nedenle, bir burcun yöneticiliğini özellikle bir dışsal gezegene atamak, Uranüs dahil, 20. yüzyıl astrologlarının umduğu gibi basit ya da uygun değildir. Kültürlerarası astrolojik çalışmalar ve kadim yazıların İngilizce’ye çevrilmesinin ışığında Satürn’ün Kova yöneticiliğinin mantığını görebiliriz ayrıca yedi geleneksel gezegenin zodyak burçlarının yöneticiliğinde kullanılmaya devam edilmesinin daha doğru olduğunu da açıklamaktadır. Yine de, yeni keşfedilen gezegenlerin yardımcı yöneticiliğinin burçlara ek anlamlar kattığı kabul edilmiştir. Bu nedenle, Uranüs Satürn’ün ana belirteç olması kaydıyla Kova’nın yardımcı yöneticisidir.

Satürn’ün materyalist ve yapılandırılmış dünyasında Uranüs artık bize hizmet etmeyen kuralların reddedilmesi ve Satürn’ün kısıtlandırılma illüzyonun ilerisini gören yeni bir paradigmanın kurulmasını simgeler. Kozmik görüşteki bir çatlak ve sezgi ile ilham verici fikirlerle yönetilen bilinmeyene doğru atılan bir adımdır. Uranüs gerekmeyen duvarları ani bir güçle yıkar ki onun yerine yeni ve daha iyisi yapılandırılabilsin. Uranüs insanlıkla, ideallerle, egzantiriklikle, hayırseverlikle, orjinallikle, yaratıcı ilham ve dahilikle ilişkilendirilmiştir. Bununla beraber kaos, kazalar, felaketler, anti sosyal davranış ve radikal bireyselciliği de simgeler. kişisel ve global değişimin gezegenidir, ama getirdiği bu değişiklik ani, keskin ve beklenmeyen bir şekilde gerçekleşir. Uranüs şimşek gibidir -hiçbiryerden gelmiyor gibi görünür ve mükemmel bir flaşla herşeyi aydınlatır. Astroloji, bilim, elektrik ve teknolojiyi yönettiği söylenir ve kaşifler, biliminsanları, yardımseverler ve devrimcileri sembolize eder. Farklı gezegenler birbirinden farklı aktivitelerle ve konularla ilişkilendirilseler de, bir doğum haritasında bulunduğunda ruhun farklı bölümlerini temsil eder. Uranüs benliğin yaratıcı, yenilikçi, özgürlük arayan kısmıdır ve bulunduğu burç ve ev nasıl ve nerede bir insanın kendisini en yaratıcı bir dahilikle ve orjinallikle simgeleyebileceğini gösterir. Ayrıca nerede ani ve dramatik değişimi yaşayacağını da buradan görürüz. Eğer doğum haritasında Uranüs geri hareketteyse özgürlük isteği içe dönebilir, ileri düşünce ve yenilikçi fikirlere yönlendirir. Uranüs her yıl 5 boyunca boyunca geri harekette olur. Retro Uranüs ev konumuna yada zorlu açılarına göre etkilenir, yine de kişinin değişken ve egzantrik bir insan olmasına sebep olur. Her şekilde, ökült konulara ilgi oluşabilir. Doğum haritasındaki Uranüs durak konumdaysa kişinin insanlık konularıyla çok fazla ilgi olmasını, değişim konusunda araç olmasını sağlayabilir. Fiziksel olarak, Uranüs elektriği ve elektriksel tepkimeleri kontrol ettiği için vücüdun sinir sistemiyle bağlantılıdır. Haritalarında belirgin bir Uranüs’e sahip olanlar, özelilkle gezegen birinci evle bağlantılıysa kişiler gergin, sinirli, fazla hassas olabilir ve sinirsel gerginliklere, yorgunluğa eğilimle olabilirler. Uranüs tarzı hastalıklar bir anda ortaya çıkıp, gizemli bir şekilde ortadan kaybolabilirler.

Kaynaklar;

Arnett  Bill, The Nine Planets

Bloch, Douglas and Demetra George, Astrology for Yourself

Burk, Kevin, Astrology; Understanding The Birth Chart                                    

Campion, Nicholas, The Practical Astrologer  

Çeviren: Nur Kılınçer, Psikolojik Astroloji Akademisi Öğrencisi                                  

 

Kategoriler

Astroloji Dergisi 

Son Makaleler

Youtube Kanalımız
Tags: , ,

Benzer Makaleler

Menü