Anlam ve Amaç Astrolojisine Doğru- Dane Rudhyar’ın Mirası (1895-1985)

 

Astrolojinin temel amacı… bize yolumuzda neyle karşılaşacağımızı söylemek değil, onunla nasıl tanışacağımızı önermek — ve tanışıklığımızın temel medenini göstermek. Bireysel bir kişi olarak toplam açılımımızın herhangi bir belirli aşamasından geçmek için içimizde hangi kaliteye, hangi tür güce ihtiyaç var”.

80’lerin başındaki ilk astroloji öğretmenim beni doğrudan Dane Rudhyar’ın çalışmasına yönlendirdiği için kendimi şanslı sayıyorum. Astroloji dünyasına adım atmadan hemen önce yakın bir akrabamın ani ve şiddetli ölümünü deneyimlemiştim. Sık sık olduğu gibi, bu ölüm, arayış yoluna bir mancınık fırlattı. Yaşamın, ölümün, kazaların, kaderin gizemlerini çevreleyen asırlık sorulara cevaplar aramaya başladım. Anlayış ve hepsinden önemlisi hayatta bir anlam ve amaç arayışındaydım.

Benim için Rudhyar’ın astrolojisi büyük ölçüde bu çağrıya cevap verdi. Burada yalnızca yaşamın rastgele görünen kaosuna düzen getirmeye yardımcı olan bir araç yoktu, aynı zamanda astrolojiyi yalnızca tekniklerden, anahtar kelime ve yemek kitabı reçetelerinden veya ampirik ve anekdotsal bulgulardan çok daha geniş bir bağlama yerleştiren bir bilgeydi. Burada Jung psikolojisini, tarihini, felsefesini, Doğu bilgeliğini, teozofiyi, bütünselliği ve çok daha fazlasını kucaklayan bir astroloji vardı. En başından beri, Rudhyar’ın astrolojiye son derece sentetik ve ruhsal yaklaşımından hem etkilendim hem de ilham aldım. Birbirini izleyen her astroloji kitabı, Rudhyar’ın karşısında çok az destek, besleme veya ilham verdi. Ve zaman geçtikçe Rudhyar’ın işinin aynı kalmadığını keşfettim. Astroloji üzerine bine yakın makale, düzinelerce broşür ve kitap yazdığı elli yıllık bir süre boyunca gelişti, uyarlandı, değişti ve genişledi.

Rudhyar’ın sadece bir astrologdan çok daha fazlası olduğunu belirtmekte fayda var. Aynı zamanda başarılı ve çok beğenilen bir müzik bestecisi, şair, sanatçı ve vizyon sahibi bir filozoftu. Birkaç sayfalık alanda yapabileceğim tek şey, deneyimlenmesi için gerçekten okunması gereken geniş bir çalışmanın yüzeyini çizmekten başka bir şey değil.

Son nesil yeni astrologların Dane Rudhyar’ın önemli etkisinden büyük ölçüde habersiz görünmesi beni hem endişelendirdi hem de şaşırttı. Malesef bazı astroloji okullarında, adından söz edilmiyor, kitapları tavsiye edilmiyor ve bugün çok fazla doğal kabul ettiğimiz birçok yenilik için ona gereken değeri vermek için çok az girişimde bulunuluyor.

Onun fikirlerini kullanan birçok kitap, ne bibliyografyalarında ne de dipnotlarında onu anmaz. Benzer şekilde, küresel internet tartışma grupları içinde, Rudhyar’ın astrolojik alana katkısına dair genel bir cehalet gibi görünen şeyi, öncülük yapan ışıklarımızın birçoğu arasında bile gözlemledim. Tanıdığım bir öğrencisiyle yaptığı görüşmede, ölümünden sonra çalışmalarının kaybolacağı korkusu ve endişesini dile getirdiği bildirildi. Anekdot konuşmalarından, Rudhyar’ın hayatı boyunca, çalışmasının, onun çalışmalarını öğrenmeye kendilerini ençok adayanlarda bile, gerektiği gibi anlaşılmadığına dair güçlü bir his hissettiği anlaşılıyor. Bugün, ölümünden yaklaşık 13 yıl sonra, kitaplarının okunmasının çok zor, çok kafa karıştırıcı, çok anlaşılmaz olduğunu söyleyenler var. Gerçekten de, birçok kelime içeren, çoğu zaman küçük bilgi başlıklarına erişmek için yeterli indeksleri olmayan birçok kitap vardır; bu, herhangi bir büyük çalışma grubunda çok önemlidir. Oturup baştan sona dikkatlice okumalı Rudhyar’ı ve bu hızlı tempolu modern dünyada çoğumuzun bu tür lüksler için çok az vakti var.

Yüzeysel bir bakışta, Rudhyar’a hızlı bir şekilde erişmek oldukça zor görünüyor, ancak birçok kelime içindeki mesaj bir şekilde basitleştirilebilir. Başka bir deyişle (Rudhyar’dan özür dileyerek) – evren, bütünlerin içinde bütünlerin iç içe geçtiği bir sistemdir. Bir insan birey, gezegenimiz, güneş sistemimiz, galaksi — her biri daha büyük bir bütün içinde bir bütündür. Her birimiz, daha büyük bütünün temel ihtiyacına cevap vermek için bir amaç doğrultusunda doğduk. Astroloji, bu amaca uyum sağlamamıza, daha bütünleşmiş kişilikler haline gelmemize, doğuştan gelen potansiyellerimizi – tıpkı meşe palamudu içinde tamamen büyümüş meşe potansiyelini içermesi gibi – doğumlarımızda tohum formunda bulunan potansiyelleri – gerçekleştirmemize yardımcı olabilir. Nihayetinde amaç, daha büyük bütünle bağlantımızı gerçekleştirmek ve kendimizi bu daha büyük bütünün kutsanmasına, insanlığa hizmet etmeye adamaktır. Bunun, Rudhyar’ın çalışmalarının arkasındaki temel felsefe olduğuna inanıyorum.

Rudhyar sadece astroloji için yeni bir “paradigma”nın yeniden formüle edilmesinde etkili olmakla kalmadı, 1930’lardan itibaren astroloji dergilerindeki, özellikle de Amerikan Astrolojisindeki birçok makalesiyle astrolojiyi popüler hale getirmekten de büyük ölçüde sorumluydu. Hatta bazı çevrelerde Güneş Burcu sütununa öncülük edenin Rudhyar olduğuna dair bir inanç var. Döngüsellik kavramını astrolojiye geri kazandırdı, Sabian Sembolleri üzerinde popüler hale getirdi ve geliştirdi, Lunation Döngüsünün kullanımına öncülük etti, Hümanist Astrolojinin büyükbabasıydı, ‘transpersonal’ terimini ilk kez 1920’lerde (2) bulan kişi olarak kabul edilir ve çok daha fazlası. Belki de şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Rudhyar’ın natal Güneş’i, Koç’un ilk derecelerindeydi!

Erken dönem

Daniel Chennevierre 23 Mart 1895’te 00:42 LMT’de Paris, Fransa’da doğdu. Çocukken ciddi bir sağlık sorunu yaşadı ve bu hayatı boyunca devam etti. 12 yaşında sol böbreğini ve böbreküstü bezini çıkarmak için hayati tehlike oluşturan bir ameliyattan sonra genç Daniel, zihnini geliştirmeye başladı. 16 yaşında Sorbonne’da felsefe bölümünden mezun oldu (3). Daha sonra Paris’in sanatsal ve müzikal iklimine dahil oldu ve Friedrich Nietzsche’nin radikal fikirlerinden büyük ölçüde etkilendi. Bu sırada ve babasının ölümünden kısa bir süre sonra, “bütün varoluşun döngüsel doğasının sezgisel olarak farkına vardığı” mistik bir deneyim ya da farkındalık ve Batı medeniyetinin „sonbaharın“ neticesine vardığı ile ilgili bir olguyu yaşadı. O zamandan beri, Rudhyar daha sonra, “döngüsel kalıplar ve insan varlığının temel anlamı hakkında daha net bir anlayış kazanmaya çalıştığını” yazdı (4).

Rudhyar’ın 4. karısı ve öldüğü sırada ortağı olan Leyla Rael, Rudhyar’ın böyle bir “sonbahar” zamanında yaşayan herhangi bir kişinin temel bir seçimle karşı karşıya olduğuna inandığını yazıyor; ya çürüyen yapraklarla (sonunda olan) ya da “gelecek “bahar”da yeni hayatın vaadini taşıyan göze çarpmayan küçük tohumlarla” özdeşleşmek (5).  Daniel bilinçli olarak “tohumluk”u seçti ve 1916’da 21 yaşındayken memleketi Fransa’dan ayrılarak Amerika’nın “Yeni Dünyası”na gitti ve arkasında sadece ülkesini değil, adını ve ailesi ve ailesiyle olan tüm ilişkilerini, kültür kökenini de geride bırakıyor. Artık Dane Rudhyar oluyor. Rudhyar’a göre, tarihin yeni bir döngüsünün veya evresinin yaşamında “tohum” bir erkek veya kadın olarak hareket etmek için, kişinin kendini tüm geçmiş koşullanmalardan ayırması ve kendini temel bir “mutasyona” açması hayati önem taşıyordu.

Rudhyar’ın yol gösterici ideali, medeniyetimizin köklü bir dönüşümünün gerekliliğine olan inancında yatıyordu ve onun isim değişikliği bu idealin sembolik bir yansımasıydı. Rudhyar adı Sanskritçe “dinamik hareket ve fırtınalar sırasında açığa çıkan elektrik gücünü ima eden” rudradan türetilmiştir. Vedik yazıtlarda, Tanrı Rudra Yok Edici ve Yenileyicidir, “dönüştürücü enerji, eski kalıpları kıran ve iradenin gücü veya yaşam gücüdür” (6).

Rudhyar, bu küresel dönüşümde oynayacağı bir rol olduğuna inanıyordu. Bu konuda keskin bir amaç ve kader duygusu hissetti. Astrolojik çalışmasının içerdiği çekirdek, “bütünsel bir vizyona ve ‘hümanist’ bir yaklaşıma sahip bireyler için küresel bir toplumun temeli olarak hizmet etmek için” bir çağrıdır(7). Rudhyar, 60’lar ve 70’lerin Amerikan gençleri arasında, yeni ve daha iyi bir dünya için fikirlerinin birçoğunu ekmek için verimli bir zemin bulması ancak otuz yıl kadar sonraydı.

Astrolojiye Hümanist Yaklaşım

Astrolojik açıdan, bu idealin gelişimi, ilk kez 1936’da yayınlanan, ufuk açıcı kitabı The Astrology of Personality ile başladı. Bu kitapta Rudhyar, geleneksel astrolojiyi entegrasyonu vurgulayan bir şekilde yeniden yorumlamaya çalıştı. Astrolojiyi “psikolojik tatmin ve bütünleşmenin yaşayan ve pratik bir felsefesi” olarak sunmaya çalıştı (8).

Rudhyar, iyi ya da kötü gezegensel konumlar ya da açılar olmadığını ve krizlerin büyüme için fırsatlar sunduğunu, o zamanlar oldukça radikal kavramlar olduğunu vurgulayan ilk astrologlardan biriydi. Bu kitabın (okunması gereken) felsefi temeli, çeşitli teozofik, psikolojik ve felsefi çalışmalara dayanıyordu. Holizm felsefesi, Jan Smuts’un Holism and Evolution‘dan türetilmiştir; onun kozmolojisi Helena Blavatsky’nin Gizli Doktrini‘nden, ve ‘yeni’ derinlik psikolojik yaklaşımı Carl Jung’un yakın zamanda tercüme edilen eserlerinden türer. Marc Edmund Jones’un taklit astroloji kursları onda astroloji için yeni olasılıklar uyandırırken, yeni ortaya çıkan Einstein fiziği “felsefe ve atom fiziğinde ortaya çıkan bütüncül yaklaşım açısından astroloji ve derinlik psikolojisini bütünleştirme fikrini zihninde ateşledi”(9).

Bu kitabın 1930’ların başında yazıldığını düşündüğümüzde, bunun sadece bir dizi disiplini sentezlemek için değil, aynı zamanda bu sentezden astroloji için yepyeni bir paradigma formüle etmeye çalışmak için ne kadar dikkate değer bir girişim olduğunu anlıyoruz. Bu kitabı okuduğumuzda, Rudhyar’ın zamanının çok ötesinde olduğu oldukça açık.

Bu erken aşamada, Rudhyar astrolojiye yaklaşımını “armonik” bir yaklaşım olarak adlandırdı. Bu yaklaşımı takip edilecek pek çok kitapta daha da geliştirdi, ancak daha sonra Hümanist Psikoloji alanındaki gelişmelere paralel olarak terimi “Hümanist” veya “Kişi Merkezli” astroloji olarak değiştirecekti.

“Kişi merkezli” terimi, Danışan Merkezli Terapi yazan hümanist psikolog Carl Rogers’tan ödünç alınmıştır. Bu, danışan/uygulayıcı ilişkisinin merkezine danışanı koyan bir yaklaşıma doğru davranışçı ve Freudcu psikolojinin çok gerekli bir gelişimini temsil ediyordu. Bu, uygulayıcının değil, müşterinin kendi sorunlarının cevaplarına sahip olduğu inancını ima eder, yine birçok astrolog için oldukça devrimci bir kavramdır, hala müşteri için olayları tahmin etmeye kararlıdır.

‘Geleneksel’ astrolojide ve bugün hala çok popüler olan bir yaklaşımda, bireyin kontrolü dışındaki güçler tarafından etkilendiği görülüyordu. Bununla birlikte Rudhyar, her insanı benzersiz, kendi kaderini tayin eden ve yaratıcı, gelişme, özgürlük ve kişisel dönüşüm yeteneğine sahip, kendi kararlarını verebilen, ve nihai olarak, daha büyük bütünleri içerecek şekilde kendisinin ötesine geçen daha büyük bir amaç onuruna kendi kendini dönüştürme yeteneğine sahip olarak görür. Rudhyar, çalışması boyunca geleneksel olay odaklı yaklaşım ile hümanist yaklaşım olarak adlandırdığı yaklaşım arasında net bir ayrım yapar. Bilimsel olsun ya da olmasın, tüm tahmin yöntemlerinin “yüceltilmiş bir fal şekli” olduğunu iddia ediyor. Aksine, hümanist astrolog “bir kişinin “nasıl gıdıkladığını” bulmaya çalışmaz….. “bir müşteriyi analiz etmeye çalışmaz”… işlevi, başka bir kişinin kendisini daha tam olarak gerçekleştirmesine ve belirli bir zamanda ve belirli bir sosyal-gezegensel çevrede doğmuş olmasının (bireysel kaderinin) temel amacını yerine getirebilen bütünleşmiş ve çok yönlü bir birey olan “bütün bir kişi” haline gelmesine yardımcı olmaktır. -gezegen ortamı” (10).

Rudhyar’a göre, astrolojiye yönelik bu iki temel yaklaşımın doğası, uygulayıcılarının tutum ve dünya görüşlerindeki temel farklılığın tezahürüdür. Rudhyar, astrolojinin göreceliliğinin, yorumlamanın bağlama bağlı doğasının ve kullanımdaki astrolojinin doğasını belirlemede farklı dünya görüşlerinin işlevinin çok farkındaydı. Bu inançların tümü, astroloji alanında çok nadir görülen, ancak diğer akademik disiplinlerin çoğunda oldukça popüler olan bir yaklaşım olan postmodernist perspektifin ayırt edici özellikleridir.

1972 tarihli Kişi Merkezli Astroloji kitabında, Rudhyar bu yaklaşımı daha kapsamlı bir şekilde özetlemektedir. “Ben” doğum haritasının dışında değildir. Birey, geleneksel olay odaklı astrolojiye göre algıda olduğu gibi, dış güçlerin etki ettiği nesne değildir. Bunun yerine, “topraktan doğan somut bir faaliyet alanında nesnelleştirilmiş karmaşık bir enerji oyununun öznesi”dir (11) O haritanın bütünlüğüdür ve bu bütünlük, ister dinamik ister statik bir tür uyum olsun, temelde uyumdur, çünkü doğum haritası “uzayda veya zamanda belirli bir noktaya odaklanmış tüm evreni” temsil eder(12). Her insan, tüm evrenin belirli ve uyumlu bir yönünü temsil ettiği sürece, o zamanın insanlığının ihtiyacına cevap olarak doğar. Bu ihtiyaca cevap vermek bireyin yaşam görevidir: Kişi neyse odur, çünkü tam da bu zamanda ihtiyaç duyulan şey bu. Onun doğum haritası bu ihtiyacın çözümünü temsil eder. Bu, onun toplam varlığının varoluşsal formülüdür – imzası KUTSAL ADIdır” (13).

Rudhyar, her doğum haritasının atıfta bulunduğu bireyin özel amacı için en iyisi olduğunu tekrar tekrar vurgular, çünkü “o, yapı ve işlev olarak bu haritadır”(14). İyi ya da kötü çizelgeler, şanslı ya da talihsiz yargılar yoktur. Aksine hümanist yaklaşım, “varoluşa tam bir evet demesidir… her şey kendi yerinde ve diğer her şeye göre “iyidir”(15). Hümanist astrologun görevi, diye yazar, “müşterisinin bilincine haritanın ne anlama geldiğinin somut, varoluşsal bir resmini sunmaktır – çözülmesi gereken gerilimlerin yanı sıra özel yetenekler, uyumlu hale getirilecek çatışmalar, olasılıklar. kaçınılması gereken parçalanma ve bireysel tatmin için beklenebilecek fırsatlar. Başka bir deyişle, müşteriye Carl Jung’un “kişiliğin entegrasyonu” – nasıl bütün bir insan olunacağı” dediği konuda yardımcı olmaya çalışır (16).

Bir Astroloğun Rolü

Rudhyar için büyük bir endişe alanı, astrologun sorumluluğu ve gücüydü. Alanımızın gizemli, anlaşılmaz ve okült olanı kucakladığını, bilgimizin otorite kazandırdığını hatırlatır. “Henüz anlaşılmaz olanın” bilgisinin sahipleri olarak, ağır bir kişisel sorumluluğu kabul etmeliyiz. Rudhyar, kehanetin tehlikeleri ve kendi kendini gerçekleştiren kehanetin gerçekliği hakkında uzun uzadıya yazıyor. Astrologun, verdiği bilginin danışan tarafından ne ölçüde özümsenebileceğinin ve danışanın korkularına karşı oynamanın gerçek potansiyelinin farkında olması için hayati bir ihtiyacı vurgular. Pek çok astrologun, müşterinin tüm sorularını cevaplaması gerektiğine dair yaygın inancı sorgular. Müşteriye söylediğimiz şeyin entegrasyon sürecine yardımcı olup olmayacağını veya kafa karışıklığına katkıda bulunup bulunmayacağını sorgulamamızı istiyor.

Astrolojinin amacı

Rudhyar, astrolojinin entegrasyon için hızlı bir çözüm sağlamadığını kabul ediyor. Aslında entegrasyon aşamalı bir süreçtir. Her astrolojik gösterge, bütünleşmeye veya parçalanmaya katkıda bulunabilir. Astrolojinin görevi, müşteriye “daha yüksek derecede bütünleşme, sağlık ve akıl sağlığı” yolunda yardımcı olmaktır ve astrologun sorumluluğu harita faktörlerinin sunumu biçimindedir. Rudhyar’a göre, sunum tarzı haritadaki herhangi bir faktöre tamamen yeni bir ışık tutabilir. Bu yeni ışıkta, harita sahibi kendisine daha objektif bakabilir “kendini esaslara indirgenmiş olarak görebilir” kendisinin öncelikli ihtiyaçlarını gün yüzüne çıkarabilir. “Günlük varoluşunun karmaşasının altında, bir düzen örüntüsünü fark etmeye başlıyor. Tüm çelişkili eğilimleri, kendilerini onun bütünleyici kişiliğinin tamamlayıcı bileşenleri olarak ortaya koyuyor. Kendini bütün bir, yapı ve işlev olarak görür”(17). Rudhyar’ın hümanist astrolojisi, daha fazla bütünleşmeye ve kişinin bütünlüğünün farkına varmaya yönelik bir teknik olarak belki de “şifa yolu” olarak tanımlanabilir. Aslında Rudhyar, Jung, Progoff ve Assagioli’nin kendi çalışmalarını bu kadar etkileyen derinlik psikolojilerini böyle tanımladı.

Rudhyar, yaşamının büyük bir bölümünde Amerika Birleşik Devletleri’ndeki birçok yerde konferanslar verdi ve konuştu. Amerikan toplumunun gençliğine karşı özellikle duyarlıydı ve 60’lar boyunca, genç nesillerin, önceki nesillerden daha fazlasını aradıklarının ve rasyonel bilimsel yaklaşımın pek çekici olmadığının giderek daha fazla farkına vardı. Bireyler olarak evrenle ilişkilerinin yapıcı bir anlam kazanacağı bir yaşam biçimi arıyorlardı. “Nasıl”ı bilmekten çok, varoluşlarının “neden”ini yeni, kozmik bir şekilde kavramak istiyorlardı. Bütünleşmek ve bunu en iyi nasıl başaracaklarını keşfetmek istiyorlardı”(18).

Rudhyar, derinlik psikolojisinin amaçlı doğasının bu ihtiyacı karşılamaya çalıştığını, “güçlü arketipleri ortaya çıkarma” ve bir “uzlaşma işlevi” ya da bir “kurtuluş imgesi” uyandırma girişiminde bulunduğunu gördü; özünde bu “simgesel anlamla zengin imgelerin dili” idi(19). Rudhyar, astrolojinin temel amacını – sembolik bir dil olarak – tam olarak böyle algıladı. Bu, bugün birçok çevrede ‘eski kafa’ gibi görünse de, 1930’larda bu tür bir yaklaşımın, o dönemin hakim astrolojisinden radikal bir ayrılmadan başka bir şey olmadığını anlayabiliriz.

Astrolojide Tahmin Kullanımı

Rudhyar, nasıl kullanılmaları gerektiği konusunda söyleyecek çok şeyi olmasına rağmen, ‘öngörücü’ tekniklerin kullanımından kaçınmıyor. Doğum haritası potansiyelimizin bir sembolü veya mandalası olsa da, geçişler ve ilerlemeler bu potansiyelin zaman içinde ortaya çıkışını yansıtır. Rudhyar, geçişlerin ve ilerlemelerin olaylar açısından ne olacağını ortaya koymadığı; “ama doğuştan gelen potansiyelimizi kademeli olarak gerçekleştirmek ve doğum haritamız tarafından tanımlanan amacı yerine getirmek için atmamız gereken sıralı adımlar” olduğu konusunda oldukça kararlı (20).

Rudhyar, olay odaklı astrologa bir ampirist olarak atıfta bulunur. Birçok astrolog, astroloji ve bilim arasında temel bir uçurum olduğuna inansa da, ikisi arasında önemli bir buluşma noktası da vardır. Olay odaklı astroloji ve ampirik bilimler, “belirli koşullar altında şu veya bu faktör bir araya geldiğinde ne olacağını” tahmin etmekle yoğun bir şekilde ilgilenir. Yine de Rudhyar, ampirist-astrologun olayların kesin doğasını nadiren tahmin edebileceğini belirtiyor; veya tam olarak hangi koşullar altında gerçekleşecekleri; veya bu olayların kişinin bilincini ve sağlığını nasıl etkileyeceği veya kişinin tepki verme şeklini (21).

Rudhyar’a göre, herhangi bir tahmin, kişinin tüm yaşamını hesaba katmalı ve sağlığına, gelişimine, psikolojik bütünlüğüne ve temel refahına katkıda bulunmalıdır. Olayların önceden tahmin edilmesinin psikolojik olarak yıkıcı olmaktan çok, danışanda dış tavsiyelere bağımlılık geliştirdiğini, gerçeklerden kaçmayı teşvik ettiğini ve korku ve güvensizliklere teşvik ettiğini iddia ediyor.

“Olaylar bizim başımıza gelmez, biz onların başına geliriz” belki de en çok bilinen sözüdür ve hatırlanmaya değerdir. Rudhyar bu temayı daha da detaylandırıyor: “Eğer caddede yürürken bir adamın kafasına bir tuğla düşerse, bu adamın sorumluluğundadır. Tuğlanın düştüğü alana girdi. Tuğlaya geldi çünkü o bilinçli bir birey ve tuğla sadece evrensel doğanın bir parçası” (22). Ayrıca Rudhyar, başımıza gelenin bizim başımıza gelmesi gerektiğini savunuyor. Her kriz bir meydan okumadır ve her geçiş veya ilerleme “dönüşüm, genişleme veya arınma için bir fırsat” sunar. Astrolojinin ana görevinin, “henüz tanınmayan bazı kapıların hala uzak açıklıkları hakkında spekülasyon yapmak değil, eşikten bize gelenle karşılaşmamıza yardım etmek” olduğunu yazıyor. Astrolojinin değeri, danışanın kendisini kabul etmesine ve ne olduğunu ya da zaten olmuş olanı anlamasına yardımcı olmaktır (23).

İlginçtir ki, Rudhyar özgür irademizi “geçmişe uymama iradesi” (24) yada “bir insanın bir birey olma ve hareket etme kapasitesinin ölçüsü” olarak tanımlar, kader ise “belirleyici yapılar olarak kolektif ve jenerik standartlara bağımlılığının ölçüsüdür”(25). Her birimiz seçme ve yaratıcı kararlar verme özgürlüğüne sahibiz ve burada özgür irademiz yatıyor. Rudhyar, belki de Heisenberg’in Belirsizlik İlkesi’ne benzetilebilecek, belirlenemeyen, tahmin edilemeyen ve olaydan önce bilinemeyen belirsizlik faktörü dediği şeye izin veren ender astrologlardan biridir. Bu belirsizlik faktörünün tanrısallık kıvılcımımız olduğunu ve özgürlüğümüzün bu “ilahi kıvılcım” içinde yattığını söylüyor. Kalıtım, çevre, kültür, din ve benzerlerinin koşullayıcı faktörlerine nasıl tepki vereceğimizi seçebiliriz. Hayatımızda meydana gelen krizlere nasıl tepki vereceğimizi ve bize sunulan fırsatlara nasıl tepki vereceğimizi seçebiliriz.

Nihayetinde Rudhyar, geçmişimizi, ‘doğamızı’ dönüştürebileceğimizi söylüyor, “yeni bir vizyon, yeni bir hedef ya da idrak sunarak… Hiçbir insan tamamen özgür değildir… ancak her insan, kritik karar anlarında, belirli olmayan ve yapılana kadar esasen öngörülemeyen bazı yaratıcı tepkilerle kendi doğal koşullarını bir dereceye kadar dönüştürebilir (26).

Daha sonraki kitaplarında, Rudhyar, kişilerarası veya galaktik bir yaklaşımı benimsemek için hümanist yaklaşımın ötesine geçti. The Sun is a Star (1974), From Humanistic to Transpersonal Astrology (1975) ve The Astrology of Transformation (1980) hümanistten transpersonel bir yaklaşıma doğru ilerlemeyi açık bir şekilde özetlemektedir.

Rudhyar için, hümanist astroloji tamamen kendini gerçekleştirme ile veya daha bütün ve bütünleşmiş bir insan olmaya odaklanmakla ilgilidir (hümanist psikolojinin çoğu formunun amacı), öte yandan transpersonel astroloji, bu bütünleşmiş benliğin daha büyük bütüne adanmasını içerir. Rudhyar’ın transpersonal (kişilerarası) astrolojisinin amacı kişisel mutluluk değildir. Bireyin nihai potansiyelini, daha kolektif/gezegensel/galaktik bir amaca yönelik “etkili bir şekilde odaklanmış eylem” için bir araç olan “dönüştürücü bir ajan” olarak gördü. Ama bu başka bir makale!

“’Bireyleşme’ belirli bir yaşam tarzına göre sadece ‘bütün bir insan’ haline gelmek anlamına gelmemelidir. Kolektiften ve kişinin kültürünün değerlerine bilinçsiz, zorlayıcı bir esaretten kurtulma anlamına gelmelidir… Böyle bir ima anlaşıldığı anda, temel bir değişim meydana gelmeye başlar; bir yeniden yönlendirme. Er ya da geç hayata ve astrolojiye yeni bir yaklaşım getirir. Öyle bir yaklaşım ki, son zamanlarda vurgulamaya yönlendirildim…”(27)

Doğum Bilgileri

Matrix Australia web sitesindeki “Dane Rudhyar” sayfalarından alınan doğum verileri., URL: http://www.matrix.com.au/index0.html [Asc ve MC dereceleri An Astrological Mandala’da Rudhyar, Dane. tarafından onaylandı (New York, Vintage Books, 1974) p 371]

Candy Hillenbrand tarafından yazılmıştır.

REFERANSLAR

[1] Rudhyar, Dane.,  Person Centered Astrology  (New York, Aurora Press, 1976) p 9

[2] Rowan, John.,  Ordinary Ecstasy — Humanistic Psychology in Action, 2nd Ed  (London, Routledge, 1976)  p 142

[3] Biographical information from: Lewis, James R., The Astrology Encyclopaedia, (Detroit, Washington, London, Visible Ink Press, 1994)  p 458, and Rael, Leyla., The Essential Rudhyar. (Palo Alto, California, Rudhyar Institute for Transpersonal Activity, 1983)  p 1

[4] Rudhyar, Dane.,  The Rhythm of Human Fulfillment  (Palo Alto, California, The Seed Center, 1973) p

[5] Rael, L., The Essential Rudhyar , op. cit, p 1

[6] Rudhyar, Dane.,  The Rhythm of Human Fulfillment, op. cit, back page.

[7]  ibid

[8 Rudhyar, Dane., The Astrology of Personality. (New York, Lucis Publishing Company, 1936)  p 6

[9] Rael, L.,  The Essential Rudhyar, op. cit, pp 41-

[10] Rudhyar.,  An Astrological Mandala, op. cit, p 364

[11] Rudhyar.,  Person Centered Astrology, op. cit,  p 40

[12] ibid. pp 42-3

[13] ibid. p 43

[14] ibid. p 50

[15] ibid pp 49-50

[16] Rudhyar, Dane.,  From Humanistic to Transpersonal Astrology (Palo Alto, California, The Seed Center, 1975) pp 44-5

[17] Rudhyar, Dane.,  The Practice of Astrology (Baltimore, Maryland, Penguin Books Inc, 1971) p 14

[18] Rudhyar.,  Person Centered Astrology, op. cit,  p 8

[19] ibid. pp 8-9

[20] ibid, p 6

[21] ibid.  pp 72-5

[22] Rudhyar.,  The Practice of Astrology, op. cit, p 26

[23] ibid pp 98-102

[24] Rudhyar, Dane.,  The Lunation Cycle  (Berkeley & London, Shambala, 1971) pp 124-5

[25] Rudhyar.,  The Practice of Astrology, op. cit, p 16

[26] Rudhyar.,  The Lunation Cycle, op. cit, pp 124-5

[27] Rudhyar, Dane.,  From Humanistic to Transpersonal Astrology, op. cit, inside front cover.

DANE RUDHYAR

picture from PERSON CENTRED ASTROLOGY, Dane Rudhyar, ISBN 0-943358-02-7,

Aurora Press PO BOX 573, SANTA FE NM 87504, USA.

(c) Copyright 1998 by Candy Hillenbrand

This article was first published in The FAA Journal, Vol. 29, No. 1, March 1999

Kategoriler

Astroloji Dergisi 

Son Makaleler

Youtube Kanalımız

Benzer Makaleler

Menü