İkizler Burcu Miti- Kastor ve Polluks

En ünlü İkizler miti, mitolojik mirasımız Kastor ve Polluks’tur. Zeus’un Leda’dan olma çocuklarındandır, ikisi de yumurtadan çıkmışlardır. Zeus, Leda ile görkemli bir kuğu iken birleşmiştir.  İkizlerin bu tüylü arkadaşları ile çok benzerliği vardır. 

Kastor ve Polluks mitteki en özgün ve en tuhaf ikizlerdir. Çünkü ikisi de cesur, akıllı savaşçı olmalarına rağmen, biri insan diğeri ilahtır. Bir gün ölümlü ikizlerden Kastor öldürüldüğünde diğeri, Zeus’a onu kardeşinden ayırmaması için yalvarır. Zeus ile anlaşır ve sonunda (İkizler anlaşma yapmak konusunda yeteneklidir) İkizlere ölümsüzlüğü değiştirmeleri için izin verir. Biri  Olimpos tanrılarıyla vakit geçirirken diğeri ölümlü insana dönüşür dünyada. Daha sonra yerlerini değiştirirler, bu sanki bir yabancı öğrencinin değişim programı yapması gibidir ve fakat yer değiştirdiklerinden birbirleri ile az zaman geçirirler. 

Bu mit kulağa oyun dolu gelebilir fakat İkizler’i daha derinden anlamak için görüş sağlar. Genellikle spiritüel ve ruhani bir farkındalığa rastlanır burada. Spiritüellik sıradan bir din duygusu anlamında değildir. Spiritüel olan ben  ötesinin alanına girmekte olandır. Bir çok İkizler bunu çok gelişmiş sezgiler olarak gösterirler. Bu sezgiler kişinin rasyonel olmayan ve entelektüel kısmına sıkıntı verir. Spiritüellik daha yüksek bir dünyayı hissetmek gibidir. İkizler hayatın altında akan gizli akımı hisseder. Bu yüzden hayatı veya hayatın sorumluklarını ciddiye almaz, içlerinde bir yerde olanın buradakinin hepsi olmadığını bilir. 

Sorun olan kısım, bu algılamanın sürekli olmaması ve her zaman memnuniyetle karşılanmamasıdır. Mitolojinin anlattığı gibi biri ilahtır diğeri insan. İkisi aynı anda aynı yerde olamazlar. İkizlerin sezgisel yapısı ve analitik aklı ile çarpışır. Kendisine yabancılaşır, bir mistik midir? Bir bilim adamı mı, bir sanatçı mıdır, yoksa bir entelektüel mi? İkizlerden biri diğerinin önüne set çeker ve kendisini anlatırken bu durum ona acı verir. 

İkizler’in aydınlık ve karanlık modlar arasındaki değişimi, dışadönüklük ve içedönüklük arasında gidip gelmesi hem kendisine hem de diğerlerine garip gelir. O hangisidir? Tabi ki her ikisi de. Ve bir şekilde hayatın gidişatında diğer tarafıyla ilgili kısmı tecrübe etmeye ihtiyacı vardır. Her ikisi de onun için gerçekliktir. Bazen kendi içindeki bir gize dokunur ve ışıldar, sanki bahar sabahından gelen günes gibidir. Güzel bir kelebek, sonsuza uzanan bir çocuktur. Aniden yabancılaşır, Artık Olimpos’ta değildir, dünyaya saplanmıştır bir ölümlünün vücudunda. Hayat biraz acı ve karanlıktır ve O bu durumdan hoşnutsuzdur. Ölümü düşünür, çünkü diğer dünya ile bağlantısı kesilmiştir. Onun faniliği herkes gibi yaşlanacağını gösterir ve bu onun üzerinde inanılmaz bir ağırlık yapar.

Siz İkizler’in döngüsüne müdahale edemezsiniz veya onun değişmesini bekleyemezsiniz. Onun bu periyodik  ölümlülükle çarpışması Olimpos’un yükseklerindeki havayı koklaması gibi ihtiyacı olandır. O bu döngüde yalnızdır. Eğer bunun size karşı yapıldığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Duyarlı Yengeç, Akrep ve Balık bu durumdan incinebilir ve İkizler’in bu karanlık yönüyle karşılaştığı zaman, korkunç bir şekilde kendini reddedilmiş hisseder, Bu sonsuza kadar sürse gerçekten kaba ve soğuk olabilirler ama bu kişisel değildir.

Bu değişim başka bir şekilde de açıklanabilir, kendi içindeki kutuplaşmadan bahsedilebilir. Duygusallık-entelektüellik, kadın-erkek, bilinçli-bilinçsiz kutuplaşması, insan-ilah. İkizlerin duygusal karar ve rasyonel karar arasında kafası karışmış olabilir. İçinde iki cinsiyeti içerdiğinden bir çok İkizler hangi rolü oynayacağı konusunda kafası karışmıştır çünkü kendi içinde her ikisini de keşfetmiştir, her ikisi cinsiyete de eşit derecede yakındır.

İşte tüm bunlar uyuşmaz davranışlara neden olur. İkizler Kastor olmaya başladığı zamanı ve Polluks olmaya başladığı zamandan  ayırt etmeye başlarsa her iki benliğini keşfetmeye başlar ki, ikisi de odur aslında. Bir an tüm ışığıyla yansırken sonra karanlık ve hapis olmuş haline kalır. İkizlerin raporlama, yazı ve halkla ilişkilerde iyi olmasının nedenidir bu. Onlar hayatın her iki yönünde de duyarlıdır.

Bir başka mitolojik imaj İkizler’i yöneten planet Merkür’ü anlamaktan geçer. Merkür solar sistemde en küçük ve en hızlı planettir. Bu İkizler’in mobil olma özelliğini de anlatır. Mitolojide Merkür tanrıların habercisidir, Tanrılardan bilgi ve mesaj taşır insanlara. Ayrıca hırsız ve yalancı olarak bilinirler, ticaretin lordudur. Ahlaksız bir tanrıdır, akışkan ve esnektir. Tanrılar ile insan arasında, insan ile insan arasında, iletişimin soyut ve somut kanallarında köprü kurar.

Merkür ayrıca Ortaçağ simyasında Hermes olarak bilinir. Hermes anlamanın, entegre olmanın, bağlanmanın sembolüdür. Bir şeyi anlamaya başladığınızda gün ağarır, daha önce ilişkisi olmayan iki şey arasında ilişki kurmaya başlarsınız. Hermes’in hilebaz yönüdür bu. Karikatürlerde görürsünüz birisi bir fikir bulduğunda kafasında bir ışık belirir, O Hermes’tir. Feminen ile maskülen arasında iletişim kurar, Maddenin transformasyonunu sağlayarak mükemmel bir iş sağlar. O büyük bir dönüştürücüdür. Androjen resmedildiği gibi hem dişi hem erkektir, O ikisi arasında bir köprü kurar, Bu ezoterik olabilir ama önemlidir.  Hem erkek hem dişi tarafını kabul etmelidir. Duyguları ve aklı, spiritüel ve materyel kısmı, aydınlık ve karanlığı kabul etmelidir. İkizler sık  sık hayatının çoğunu kaybolarak harcar. bölünür, her ikisi de olabileceğini öğrenmeden önce her iki tarafı dener. İki karşıtın tamamlanması yardımcı ve destekleyicidir. Karşıt şeyler düşman değildir. Bütünlüğe ait hayatın  bakış açısıdır. İşte böylelikle İkizler kendini gerçekleştirecektir.

Astrology for Lovers, Liz Greene

Çeviren: Gülden Bulut

 

 

 

Kategoriler

Astroloji Dergisi 

Son Makaleler

Youtube Kanalımız

Benzer Makaleler

Menü