Pluto

Pluto Güneş’ten en uzak gezegendir ve Dünya’nın sadece yüzde 2’si kadar olan kütlesi ve 2.324 km çapla açık farkla en küçük gezegendir. Pluto her 247,69 yılda Güneş etrafındaki yörüngesini tamamlar. Bu da zodyağın her burcunda 20 yıldan daha fazla zaman harcadığını gösterir. Böylece, tüm bir nesil Pluto aynı burçtayken doğar.

Astronomlar dokuzuncu gezegenin varlığından Neptün’ün yörüngesinde çekimsel bir etki tespit etmeleriyle şüphelenmişlerdir. Percival Lowell, Amerikan astronom, Gezegen X adını verdiği, Platic [538] hipotetik gezegenin yerini tespit edebilmek için Flagstaff, Arizona’da Lowell Gözlemevi dediği özel bir gözlemevi inşa etti. Bu gezegen için araştırmasına 1900’lerin başlarında başarısız olarak başladı. Aralık 1929’da, genç bir amatör astronom Clyde Tombaugh’u araştırmaya devam etmesi için işe almıştır. Çok dikkatli gökyüzü araştırmalarından ve yüzlerce plaka çiftlerini inceledikten sonra araştırması nihayet 18 Şubat 1930’da ilk gözlemine ulaştı. Resmi keşif Lowell’in 75inci doğum gününde 13 Mart’ta duyurulmuştur. Lowell Gözlemevi bilim insanları, Gezegen X’in adlandırılmasında halktan önerilerini istedi. Atlas, Minerva, Apollo, Zeus, Perseus, ve Vulcan dahil birçok isim önerildi. Ancak adını Disney karakteri Pluto’dan alması, Oxford, İngiltere’den 11 yaşında bir kız öğrenci Venetia Burney’den gelen mektup sonucu oldu. Bu fikrin gezegenin daimi karanlığı baz alınarak (Pluto, Roma yeraltı tanrısı) ve “PL” harflerinin Percival Lowell’in baş harfleri olduğu için kabul edilmiş olması mümkündür. Pluto, ayrıca, Yunan kültüründe Zeus ve Poseidon’ın erkek kardeşi Hades olarak da bilinir, zalim ama kötü olmayan bir tanrıydı. Titan bozgununun ardından devraldığı yeraltı dünyasından nadiren çıkardı.Yer yüzüne çıktığında kendini bir miğferle görünmez yapardı. Sadece dünyada gizli değerli metallerden dolayı zenginlik tanrısı denilmemiştir, diğer bir nedeni tebaasının –ölü- sayısının artabilecek olmasıdır. Zamanla, ceza ve ödül fikriyle ilişkilendirilerek, Hades’in mitlerine başka bir yargi gelisti. Çoğu ruhun öldükten sonra hayatlarını kasvetli Asphodel Meadows’da geçireceği söylenmiştir. Kahramanlar Elysium’da şenlikler ve oyunlarla hoşça ikamet ederken, kötü günahkarlar Tartarus’ta sonsuza kadar işkenceye mahkum edilmiştir.

Pluto’nun eşi Persephone ile ilgili mitler, mevsimlerin doğuşuyla ilgilidir. Persephone, tanrıça Demeter’in tek kızıdır. Persephone dışarıda çiçek toplarken bir uçurum açılır ve Pluto ortaya çıkar. Onu hızlıca yeraltına çeker ve onu karısı ve Yeraltının Kraliçesi yapar. Demeter kızını bulmak için her yeri didik didik arar ve ne olup bittiğini anladığında kederlenir. Dünyayı tek başına amaçsızca dolaşir ve kederinden dünyaya kıtlık getirir. İnsanlar Zeus’tan yardım isterler ve o da Hades’e Persephone’u serbest bırakmasını emreder. Ancak Persephone bir nar tanesi yemiştir bile. Yeraltı dünyasından bir şeyler yiyip içtiği için yılın üçte birini Pluto’nun yanında geçirmek zorunda kalir Böylece, Persephone yeraltında bulunduğu zamanlarda kış gelir ve dünya soğuk ve kurak bir yer olur. Persephone’un serbest bırakılmasıyla ilkbahar gelir ve dünya yeniden yeşermeye ve çiçeklenmeye başlar.

Antik Mezopotamya’da ölüm ve yeraltı tanrıçası Ereshkigal, “Büyük Aşağı Kraliçesi” diye gecer. Eski Roma ve Yunan karşılıklarının aksine, Ereshkigal üst dünyanın tanrılarından dışlandığı için kızgın ve erken çocukluk döneminde ölecek kadar şanssız ruhların kaderine üzülen mutsuz bir figürdü. Ereshkigal’in kız kardeşi Inanna gökyüzü ve cennet tanrıçasıydı. Ereshkigal’in kocası öldükten sonra, Inanna yeraltındaki cenaze törenine katıldı. Ancak, Inanna kız kardeşi tarafından hoş karşılanmadı. Onun yerine, Ereshkigal Inanna’yı aynı testlerle yüzleşmeye zorladı ve yeraltına indiklerinde tüm ruhlarla karşılaştılar. Yeraltına inerken yedi tane kapı vardı. Her kapıda, her ruh, geçmek için bir giysi veya mücevherden vazgeçmek zorundaydı. Inanna denileni yaptı, böylece yedinci kapıdan geçerken tamamen çıplaktı. Yeraltına girişte Ereshkigal’e boyun eğmek zorunda kaldı. Ereshkigal Inanna’yı öldürdü ve bedenini çürümek üzere bir kancaya astırdı. Ancak Inanna herhangi bir probleme karşı hazırlıklıydı. Gitmeden önce, yas tutanlar denilen iki küçük adamdan yardım istemisti. Inanna’nın başının dertte olduğunu duyanlar Ereshkigal’i bulmak için yeraltına gittiler. Onların yardımıyla Inanna özgürlüğünü kazanır; hayata geri döndürülür ve krallığına dönmesine izin verilir.

Ereshkigal ve Persephone ile ilgili mitler kişiyi tanımlayan şeyleri çıkarıp alan, zaafları zorlayan ve kişinin gölge veya karanlık tarafını anlatan Pluto’yu birçok yönden kapsar. Kişinin hayatta tıkandığı alışkanlık alanlarından geçiş sağlar. Gerçek benliğimizin bir parçası olmayan davranışlari, insanlar veya şeyleri anlamamıza yardımcı olurlar. Pluto, sonunda tırtılın kelebeğe geçişi gibi, bir daha asla aynı olmayan, eski bir şeyin yeni ve güzel bir şeye hayat değiştiren dönüşümuyle ilgilidir. Eski olan yeniye dönüşmek için ölmek gerekir. Ölüm ve yeniden doğuş Pluto’nun birincil bağlantılarıdır. Bu güçlü gezegen egoya en büyük tehdit teşkil eder çünkü gerçek benliğimizin derinliğine nüfuz ederek ve uğraşılması gereken gölge ve acıları ortaya çıkararak egonun maskesini düşürür. Pluto, hayatta kişiyi nelerin yönlendirdiği hakkında veya kişinin eğilimleri veya mizacıyla karakterize edilir. Pluto’nun doğum haritasında bulunduğu burç kişinin bu dürtüleri nasıl ifade ettiğini açıklar. Ev yerleşimi kontrol etmeye ve hükmetmeye meyilli olduğumuz yerleri gösterir. Bu bağlantının nedeni insan doğasının hayat değiştiren olaylardan korkmasıdır. Bu yüzden süreci ve sonucu kontrol etmek için daha sıkı tutma çabası vardır. Ancak, süregelen bir Plutonyen deneyiminde, bu kontrolü sağlamak imkansız hale gelir çünkü dönüşüm süreci sadece kendini bırakmakla gerçekleşebilir. Sonuçta, Pluto’nun doğum haritasındaki yerleşimi bireyin kontrolü bırakmayı ve eski örnekleri boş vermeyi öğrendiği yaşam alanlarını ortaya çıkarır. Eğer bir kişinin hayatı boyunca Pluto bu güçle çalışırsa, Plutonyen deneyim yenileyici olabilir; bununla mücadele ederse, deneyim çok daha zor ve acılı olabilir. Mitolojik figürde olduğu gibi Pluto kötü değildir. Sonunda fiziksel ve psikolojik iyileşmeye yol açan canlandırıcı süreci yönetir. İyileşmek için, birey öncelikle fiziksel, duygusal veya zihinsel toksinleri ortadan kaldırmalıdır. Pluto bir haritada güçlü olduğunda, birey genellikle kendine ve diğerlerine yardım etmek için kullanabileceği iyileşme sürecinin sezgisel bilgisine sahiptir. Modern astrologlar Pluto’yu Akrep’in yöneticisi olarak alırlar. Akrep gibi Pluto da gizli konuları, gücü, metamorfozu, baskıcılığı ve aşırılıkları temsil eder. Pluto’nun keşfinden önce, Mars Akrep’in yöneticisi olarak kabul edilirdi. İlginçtir ki, Pluto Mars’ın üst oktavı olarak kabul edilir. Pluto beraberinde yeni bir hayat getiren orgazm ve döllenmeyle ilişkiliyken Mars cinsel arzuyu yönetir. Ayrıca Mars saldırganlık ve cesaretle bağlantılıdır; Pluto ise bırakma cesareti ve yoğunlukla bağlantılıdır.

Tishelle Betterman

Kaynaklar:
Arroyo, Stephen. Astrology, Karma, & Transformation. 2d ed. Sebastopol, CA: CRCS Publications,
1992.
Bloch, Douglas, and Demetra George. Astrology for Yourself: A Workbook for Personal Transformation.
Oakland, CA: Wingbow Press, 1987.
Burk, Kevin. Astrology: Understanding the Birth Chart. St. Paul, MN: Llewellyn Publications, 2001.
Campion, Nicholas. The Practical Astrologer. New York: Harry N. Abrams, 1987.
Campion, Nicholas, and Steve Eddy. The New Astrology: The Art and Science of the Stars. North
Pomfret, VT: Trafalgar Square Publishing, 1999.
George, Llewellyn. The New A to Z Horoscope Maker and Delineator. 13th ed. Edited by Marylee
Bytheriver. St. Paul, MN: Llewellyn Publications, 1986.
Hamilton, Edith. Mythology. New York: Little, Brown and Co., 1942.
McEvers, Joan. Planets: The Astrological Tools. Saint Paul, MN: Llewellyn Publications, 1989.
Valentine, Christine. Images of the Psyche: Exploring the Planets through Psychology and Myth.
Shaftesbury, Dorset, UK: Element Books, 1991.

Ceviren: Ece Yenigokgoz, Akademi öğrencisi

Kategoriler

Astroloji Dergisi 

Son Makaleler

Youtube Kanalımız

Benzer Makaleler

Menü