Return Haritalar

Return haritaların temel prensibi kişiselleşmiş döngüler olmalarıdır. Belirli bir zamanda, bir gezegen natal pozisyonuna geri döndüğünde, transit gezegen doğum anındaki pozisyon ile kavuşumda olur ve buraya yeni bir horoskop dahil edilebilir hale gelir. Bu harita bir olay haritasıdır, tıpkı Ingress haritası gibi (bir gezegenin yeni bir zodyak burcuna girdiği anın haritasıdır ingress), tek farkla, bu olay bu belli kişiye has bir anlama sahiptir. Bu haritaların ilk kullanımı, Sidereal Zodyak bağlantısıyla olmuştur: dönüşün hesaplanışı, natal pozisyonun sabit yıldız pozisyonuna geri dönüşüyle yapılmıştır. Günümüzdeyse, Tropikal Zodyak ile de kullanılabiliyorlar; dönüş, Kuzey Yarımküre’nin Yaz Ekinoksu ile ilişkilli olarak kendi pozisyonuna geri dönmesi ile ölçülüyor. Hangi zodyak sistemini kullanmalı hususu hala tartışılıyor, kadim metotlardan da bir çözüm çıkmıyor, zira o zamanlar Sidereal ve Tropikal Zodyak birbiriyle o kadar yakındı ki, kadimler farkını hissetmemişlerdi bile, Kuzey Yarımküre Bahar Ekinoksu eskiden Koç yıldızlarının ilk derecelerinde gerçekleşiyordu. Eğer Sidereal Zodyağı kullanmayı tercih ediyorsanız, dönüşü preses etmeniz gerekecektir. Bu kitapta sunulan bütün dönüşler Tropikal dönüşlerdir. Ana gezegen veya ışık, bu dönüş konseptini kullanmıştır, Güneş için bu günümüzde Güneş Dönüşü diye bildiğimiz şeydir. Güneş, mevsimleri ölçmek için izlendiğinden, onun önceki büyük olayın gerçekleştiği yere dönüşünde diğer gezegenlerle ilişkisine bakmak doğaldır. Bu elde edilen haritanın, bir sonraki dönüşe kadarki süreç hakkında bilgi verdiği düşünülür.

Bu prensip her gezegene ve ışığa uygulanabilir, dönüşü yaşanan gezegenin anlamına göre okuma yapılarak bilgiye ulaşılır. Bu dönüş haritalarını öngörü astrolojisinin eski sisteminin parametreleriyle okumak için, modern gezegenleri kullanabiliriz. Ancak, bazı birkaç yönerge ile;

* ** Dönüş haritası tek başına, natal haritayı referans göstermeden okunabilir. Bu, normal dönüş okumasının kurallarına ters gidiyor gibi görünen güçlü bir beyandır. Ama eğer danışanınızın haritası transitlere cevap vermiyorsa, natal haritayı öngörü açısından görmezden gelmenizi ve sabit haritalarınızı da “bağımsız” haritalar olarak okumanızı öneririm.

*** Şayet ilgili gezegen, natal pozisyona dönen gezegen, köşeler ile kavuşuyorsa (Yükselen, Alçalan, Başucu, Ayakucu), o zaman gezegenin sembolize ettiği dönüş sürecinde ciddi bir şekilde vurgulanacaktır.

*** Mean Node (Ortalama Düğüm) kullanın, kadimlerin de kullandığı buydu. Dönüş zamanında herhangi bir gezegen de Node ile aynı derecedeyse, o gezegen dönüş sürecinde büyük anlamda tesirli olacaktır. Örneğin, Node 10° 52’ Koç ise, o zaman 10°’de herhangi bir burçta olan bir gezegen “Node derecesinde” olarak görülür. Eğer gezegen bir burcun 11°’sindeyse; Node ile kurulacak muhtemel açı 1°’lik orb dahilinde olsa bile “Node derecesinde” sayılmaz.

*** Bir dönüş haritasıyla, yukarıda bahsedilenlerin ötesinde, dikkate alınacak en önemli beyan, büyük beyanlardır. Yani: bir evdeki stelyum, açısı olan bir gezegen gibi.

*** 8 ve 12. Evin yöneticileri ilgili dönüşte zor gezegenler olarak dikkate alınabilirler. Ayrıca 6. ve 9. evin yöneticileri faydalıdır. Bu ev yöneticileri konsepti hem Eşit Ev hem Placidus sistemlerinde iyi çalışır.

*** Haritayı olabilecek en dar açılar ile ya da gezegensel kalıplar ile analiz edin ve onları basitçe tasvir edin. Hangi açı tipi olursa olsun birbirilerinin derecesinde olan gezegenler ve/veya noktalar dikkate alınır. 1° orb dahilindeki her açı.

*** Dönüş haritaları, kişinin dönüşün yaşandığı zaman, bulunduğu konuma göre hesaplanmalıdır ve dünya üzerinde yolculuk ettiğinde tekrar konumlandırılmalıdır. Dönüşler, öngörü astrolojisinde ana sistem olarak kullanıldığında, astrolog danışanın bir başka ülkeye iş veya tatil için seyahat edeceğini beklemez. Yani, eğer bir dönüşün ortasındaysanızv e konumunuzu değiştirdiyseniz, dönüş haritasını da bu yeni lokasyona göre yeniden konumlayın.

*** Gezegen dönüşleri için: dönüş haritasını daima ilgili gezegenin sembolik Venüs dönüşü haritaları, Venüs olaylarını anlatır, Mars olaylarını anlatmaz, gibi.

Bu da bizi bir sonraki bölüme getiriyor. Güneş Dönüşleri. Güneş Dönüşü açık arayla en çok kullanılan dönüş. Güneşin natal haritadaki konumuna dönüşünün haritası, Güneş ile ilgili her türlü konuyu ilgilendirir. Yaşam gücünüz ve sağlığınız, sosyal konumunuz, otoriteniz ve gücünüz, etrafınızdaki dünyayla etkileşim arzunuz. Astrolojide bu dönüşün büyük bir yer kaplamasına şaşmamalı. Bu dönüşleri yukarıdaki bahsedilen noktaları kullanarak okumak çokça kolaydır.

Predictive Astrology, Bernadette Brady

Çeviren: Serkan Önder

Kategoriler

Astroloji Dergisi 

Son Makaleler

Youtube Kanalımız

Benzer Makaleler

Menü